Това е най-евтиния електрически кросоувър на Toyota

Електрическата гама на Toyota, носеща обозначението bZ ще бъде разширена с най-достъпния модел. Компактният електрически кросоувър трябва да бъде представен през 2025 година, а подробности за него изнесе японското издание BestCarWeb .

Електрическият автомобил е производствена версия на концептуалния автомобил Toyota bZ Small, представен в края на 2021 г. Той ще се превърне в електрическа алтернатива на миниатюрната Toyota Aygo X.

Моделът се разработва съвместно със специалисти от Suzuki, което не е изненадващо – двата автомобилни производителя си сътрудничат отдавна и вече имат немалко общи проекти.

Новият електрически автомобил на Toyota ще бъде сравним по размер с Aygo X – дължината му ще бъде около 3.7 – 3.8 метра с междуосие 2.4 – 2.5 метра. Конкурентите му ще са ​​Nissan Sakura и Mitsubishi eK Cross EV.

Автомобилът има оригинален дизайн с къс висок капак, малки надвеси на каросерията и големи ъгли на наклон на тавана е задната врата. Разширените калници и скритите в C-колонките дръжки на задните врати също привличат вниманието.

Характеристиките на най-евтината електрическа Toyota все още се пазят в тайна. Известно е само, че колата е изградена на скъсена платформа e-TNGA, на която се прави и електрическия кросоувър Toyota bZ4X.

Поради тази причина мнението на експертите е, че като се има предвид размерът, е малко вероятно електрическият автомобил да получи голяма батерия. Не е ясна и цената, но се знае, че това ще е най-евтиното електрическо предложение с повишена проходимост на японската марка./ fakti.bg