Братът на изчезналия Самуил Иванов от Радомир: Самуил е убит, искаме час по-скоро да се разбере истината

Иван Иванов
  • Трупът на брат ми е в моргата в Перник, но това се крие от нас, баща ми още чака Самуил да се върне, сподели Иван Иванов

  • Настоявам от полицията да ни кажат официално какво са разбрали по случая

 

Близките на Самуил Стефанов Иванов от град Радомир искат час по-скоро да разберат истината за изчезналия преди време 36-годишен мъж. Братът на Самуил – Иван Иванов, разказа пред екип на „Вяра” факти, които засега няма да оповестим, и изрази съмнения, че Самуил е убит. 40-годишният Иван Иванов посочи и имена – на хора от Перник и Радомир, известни с престъпно минало. Сподели, че той и баща му Стефан Иванов Велинов също са сред заподозрените от полицията.

„За мен трупът на брат ми е в моргата в Перник, въпреки че той се води изчезнал и е обявен за издирване. Имам такава информация от няколко души, включително от полицаи и работещи в моргата, които са виждали трупа. Те са категорични, че това е тялото на брат ми. Официално полицията обаче крие това от нас”, споделя Иван Иванов. Според информацията, която той има от полицията, трупът, пазен в моргата, е на 2 месеца, неразпознаваем и не може да се каже, че е на Самуил. „От друга страна обясняват, че трупът е намерен 14 дни, след като на 23 август Саамуил изчезна, че чакат резултати от ДНК. Чудя се докога ще ги чакат тези резултати.

Самуил Иванов

Те още веднага са го разпознали. Веднага са разбрали, че това е Самуил”, с мъка обяснява Иван Иванов. Той допълни, че 68-годишният му баща още се надява, че Самуил е жив. „По информация от полицията панталонките, с които е бил Самуил, били изядени от червеите и това също не позволявало да се определи чие е тялото. Полицаят, с когото говорих и няма да спомена името му, ми каза така: „Късата тъмносиня фланелка се различава, яркочервените къси панталонки се различават”. Аз в началото също повярвах на това, което официално твърдят от полицията, Помислих, че щом е толкова силно разложен труп на 2 месеца, няма как да е брат ми и се надявах до последно, допреди неколко дена. Вече съм сигурен, че брат ми е в моргата, но това се крие от нас. Баща ми обаче не разполага с информацията, до която стигнах аз, и още се надява, че Самуил е жив. „Баща ми още вярва, че Самуил ще се прибере. От полицията го заблудиха, а аз не мога да му кажа това, което знам”, посочи Иван Иванов. И допълни: „Искам да се даде гласност на случая. Искам истината за изчезването на брат ми. Настоявам от полицията да ни кажат официално какво са разбрали по случая. 5 дни преди да разберем ние, почнах да получавам съболезнования от хора, цял Радомир знае, че брат ми не е жив, а ние да разбереме последни”. Иван Иванов твърди още: „Бившата приятелка на брат ми – Ива, която работи в пицария в Перник, разправяла по Радомир, че понеже мен и баща ми ни разследват, затова от полицията не ни казват какво е. Защо се крие трупът? Ние тримата толкова много се обичахме. И да се скарахме, след няколко часа си прощавахме. Заради мене, заради нас брат ми умираше. Заради него, ако требе и аз че умрем, но нещата нема да спрат, докато не се разкрие истината.”

Иван Иванов разказа, че след изчезването на Самуил близките няколко пъти давали показания в полицията. „Писахме много, писахме и кого подозираме, искаме и детектор на лъжата, и всичко. Даже полицаят, който ми казва някои неща, казва, че версиите за нас са отпаднали още веднага, но… Нямам представа. В полицията в Радомир набеждават брат ми, че бил айдук, че бил не знам какво си. Брат ми, че е правил глупости, правил е, но в къща на човек не е влезнал да краде. Ходил е, копал е кабели, за да ги предава на „Вторични суровини”, не го отричам, но в къща на човек да влезне – никога. Той беше човек, и то голем човек, и уважаваше хората. Никога нема да направи лошо на човек и особено на обикновен човек”, категоричен е Иванов. Той разказа, че Самуил изчезнал на 23 август, между 21 и 22 часа вечерта. Почерпен добре, след като бил при баща си и брат си в пернишкия квартал „Църква”, младият мъж си тръгнал с колело за Радомир, където живеел в къща, наследена от майка му. За последно е засечен от камери на бензиностанции „Петрол” и „Еко”. По думите на брата било запечатано, че вдига колелото, за да прескочи мантинелата и да продължи. Тялото, за което Иван е убеден, че е на брат му, е намерено14 дни след това, под моста на ТЕЦ „Перник”, преди завод „Стомана”. „Полицаите ме заблуждават, че е паднал от моста. Съдебният лекар обаче каза, че е ударен с тъп предмет в тила и съм сигурен, че Самуил е преместен. Брат ми е бил хвърлен там, след като е убит умишлено, и аз няма да оставя нещата така. Той получаваше заплахи от мутри. Спипан е някъде и е убит. Най-интересното е, че колелото не е намерено, нито телефонът му, а парите са му в джоба. Това не е грабеж. Готов съм да организирам и протест, за да стигна до истината. Брат ми беше много кадърен и уникално здрав и силен. Работеше в строителството, най-обичаше да зида. Работи и в Германия, и в Англия”, каза Иван Иванов.

Той подозира, че връзка със случилото се има жената на Самуил, с която той живеел на семейни начала. Изчезналият и Ива имали дете, но след като се разделили, майката не разрешавала на Самуил да вижда детето и били в конфликт. Скандалите се увеличили, тъй като след раздялата Самуил се пропил, но въпреки това давал пари на бившата си без документи. Иван, който държи скара в Перник, отбеляза още, че преди да изчезне, двамата със Самуил смятали да наемат заведение в София.

Тече следствие, чака се ДНК експертиза, чакат се резултатите от полицейското разследване. Ще се намери ли в тях истината, която искат да знаят Иван и останалите близки на брат му Самуил?