Неволи с пострадала туристка в района на Рилския манастир

Спасителите от Благоевград: Когато подавате сигнал за помощ, но се премествате от посоченото място, информирате веднага екипа

 

Планинските спасители от Благоевград се отзоваха на сигнал с пострадала туристка. Сигналът към дежурния в централен денонощен пост в София е бил подаден към 20,30 часа от хижаря на х. „Рибни езера” чрез монтираната от ПСС в хижата радиостанция.
Спасителите обясниха, че се е търсила помощ за пострадала при слизане от Водния чал към хижата туристка, която в района Маринковица (над кантона на НЕК) е паднала и контузила крака си, като не е могла да продължи да се придвижва сама.
Веднага се сформира екип от отряда и се отправихме към посоченото място. „По пътя над Рилския манастир застигнахме бял микробус, който се движеше пред нас нагоре към Кирилова поляна. След многократно присветване с фаровете, чак по черния път след поляната, колата отби встрани и спря. След кратък разговор с водача разбрахме, че той е транспортирал три туристки, едната от които е пострадалата жена до Рилския манастир.
Не беше предадена никаква информация за случилото се към ПСС.
Върнахме се обратно към Рилския манастир и след разговор с охраната открихме, че туристките са настанени в хотела на манастира.
Туристките бяха доста добре подготвени и запознати с района, но леко премръзнали поради подгизналите обувки и дрехи вследствие валежите и мокрия терен. Бяха уютно настанени в затоплена стая, където се чувстваха добре.
Прегледахме пострадалата и мобилизирахме увредената става, с уговорката на сутринта да бъде транспортирана за преглед в болница. Всичко приключи благоприятно”, разказаха планинските спасители. Те обаче напомнят на туристите:

„Когато подавате сигнал за помощ, но се премествате от посоченото от вас място, трябва да информирате своевременно, защото подвеждате екипа, оказващ помощ, да отиде да ви търси там… Хората ще пристигнат и ще ви търсят там, при което се губи ценно време, усилия и средства.
Всяко преместване от зададено място или подадени координати пречи за бързото откриване на пострадал, което в пресечена местност и липса на комуникации може да бъде фатално.
Благодарим на човека, помогнал с транспорт на туристките, но това можеше да коства на екипа ни няколкочасово издирване на пострадалата през нощта в района на Маринковица.
В акцията участваха спасителите от отряда Георги В. Ботев, Георги Г. Ботев, Захари Петров, Иван Стоименов, Робърт Апостолов, Илиян Чипов и Здравко Мавродиев.