Големи промени за Fiat Tipo

Новото поколение на модела, който се позиционира в европейския C сегмент, ще се появи през 2025 госина, но любопитното е, че от лек автомобил ще се превърне в кросоувър. Информацията бе потвърдена от шефа на Fiat Оливие Франсоа пред британското издание Auto Express .

Концепцията на модела няма да се промени – това ще бъде достъпна семейна кола. Моделът ще стане “глобален”, тоест ще се продава не само в Европа, но и в Южна Америка и някои азиатски страни. Изпълнителният директор на Fiat обясни, че подобно решение ще спести пари и ще направи компанията по-печеливша.

Ще припомним, че сегашният Fiat Tipo се произвежда в Турция и се предлага в три варианта на каросерията – седан, хечбек и комби. Всички те ще бъдат заменени само от една опция – кросоувър. Според Оливие Франсоа тази вид каросерия в момента е сред най-търсената от семейните купувачи, защото е практична и просторна.

Съдейки по първите рендъри на новото Tipo, дизайнът на компактния кросоувър ще се основава в духа на новия Fiat Pulse. Автомобилът ще има релефни странични панели, широка радиаторна решетка и наклонени фарове.

Очаква се кросоувърът Fiat Tipo да бъде изграден върху SMP платформата на концерна Stellantis. Наред с бензиновите версии ще се предлага и изцяло електрически автомобил./ fakti.bg