От приюта обработили 129 кучета, 91 са кастрираните четириноги, 13 са осиновените

 

129 кучета са преминали и обработени от общинския приют в Дупница от началото на годината до днес. Най-много са обработените четириноги през месец юни – 27 и месец март -24. Общият брой на кастрираните кучета е 91 като 32 от тях са женски. Едва 13 са осиновените, а 3 животни са отведени от собствениците им в приюта. Евтаназирани кучета досега няма.

Общият брой на кастрираните кучета е 91

Служителите от приюта не крият, че редовно са приемани войнствено от граждани при улавянето на бездомни кучета, които след като се обработят и маркират се пускат на същото място, както изисква Законът. Последният случай е свързан с учителка, която е нападнала с обиди и закани служителите при улавянето на куче по сигнал в района на училището. „Реагираме при всеки подаден сигнал и действаме според Закона. Онзи ден на центъра на града, трябваше да търпим поредните обиди и каруцарски псувни от граждани. Най-нелепа бе ситуацията онзи ден с учителка от „Св. Паисий Хилендарски“, която се нахвърли срещу нас с какви ли не обиди. А какво щеше да стане, ако това куче беше ухапало някое дете и как щеше да реагира въпросната учителка?! Ние действаме по Закон, в който е разписано какви са нашите задължения и права. Накратко, хващаме кучето, обезпаразитяваме го външно и вътрешно, кастрираме, ваксинираме, чипираме и връщане там, където е хванато“, коментира управителката на приюта Владислава Асенова.

Не е тайна, че проблемът с бездомните кучета не само в Дупница, но и в цялата страна, е голям. Не са малко сигналите от граждани за засечени бусове, които пускат кучета в града или околностите. Ако забележите подобно действие, задължително запишете номера или снимайте, като същевременно подадете сигнал на 112 или денонощно на 0879 523 474 – Община Дупница, съветват от администрацията.

3 КОМЕНТАРИ

  1. В последно време забелязвам голямо присъствие на кучета в града.Организациите сигурно получават добри пари за прибирането и повторната им кастрация.Община Дупница нека провери случая .Преди години Горско стопанство Дупница и Община Дупница плащаха пари за донесен им чифт кучешки уши по 100 лева /преди деноминацията на лева/ а сега общината плаща с години за грижата им
    ????Нещо голема далавера има и в тия кучета !!!!!!?????

  2. Далаверата е за „природозащитниците“ които се крият като НПО. Щом им изпадне случай за обранотено куче и възможност да го вземат с изходел лист към чужбина веднага му намират „осиновител“. Тези „осиновители“ са лабораториите за опити, които плащат между 150 и 500 евро за куче в Холандия, като най-търсени са чисто белите. В Дупница идват от Перник и Костинброд а преди някоя и друга година и от благоевград и си пускаха кучетата на магистралата или в крайните квартали за да си нямат проблеми в града и да не харчат пари.

  3. Ех как пък точно лабороториите ги търсят наште помяри!?За Холандия лично съм виждала обяви за осиновявания на нашите песове срещу 200-300евро ,с тези пари се покриват разходите по транспорт,кастрация и т.н.Мъкари немислимо за българските душмани-хората обичат животни и ги дават тези пари!

Comments are closed.